cucur udang kuah kacang ni slalunya kat sebelah utara nun ja dapat kita jumpa..kat KL ni sume cucur udangnya kuah sos cili..mengidam makcik nk makan cucur udang kuah kacang ni...
balik ja keja makcik beli bahan2 nk buat...beli udang la ..tepung segala nya dah ada kat umah.balik sampai umah makcik trus goreng kacang tanpa minyak..nk buat kuah la..bancuh tepung segalanya..then goreng..huh..memang puas ati..akhirnya rasa gak kuah kacang ..
cucur:-
tepung naik sendiri
kunyit(nk bg kaler kuning)
garam
Udang
air rebusan kepala udang
air (makcik x pakai pun cz makcik pakai air rebusan udang tu ja)
carrot
kuchai
kacang panjang (potong halus)-mak cik pakai yg ada dlm peti sejuk makcik ja
taugeh
makcik buat sume ni sume bahan mak cik agak-agak ja..mak cik punya masakan sume agak-agak x der sukatan. masukkan udang,kunyit,garam,carrot,kacang panjang, taugeh,kuchai,tepung. masukkan air rebusan udang sikit2 sambil gaul tepung tu..agak agak x pekat n x cair tu kira ok la tu..siap sume goreng dalam minyak.
Kuah;-
kacang tanah (goreng tanpa minyak)-tumbuk halus
udang kering (umah makcik x de so makcik ganti dgn belacan)
serai (titik)
halia (ketuk)
sos tomato'
gula
garam
bawang putih - goreng minyak then blender
bawang merah-goreng minyak then blender
cili kering-goreng minyak then blender
tumis bahan blender td, bila dah pecah minyak..masukkan serai halia..then tambah kacang. udang kering..masukkan gula (biar lebih-lagi sedap), garam.
biar mendidih n kering sikit..tutup api..sedia untuk makan..
No comments:
Post a Comment