Peberet Mak Cik ni nasi ayam..kalo kat kedai makan mana mak cik singgah ada nasi ayam mesti mak cik torai... yang paling mak cik ingat dan selalu makan kalo pegi shah alam tu NASI AYAM PAK MAL..Seksyen 11, ni kenal tempat ni masa study la..memang ramai gile customer dia time tgh hari sampaikan x der tempat duduk..mana student area sana x kenal tempat tu..dah masuk JALAN JALAN CR MAKAN pon tempat tu..
Dek kerana memang sgt suka nasi ayam..mak cik pon belajar belajar la buat nasi ayam..Apa Yang Penting???? Sos nasi ayam tu sendiri..kalo sos x sedap makan nasi ayam tu bg mak cik memang x sedap..so mak cik pon berusaha la buat sos nasi ayam yg sedap..dan memang alhamdullillah menjadi sos mak cik buat..
ha wekend lepas mak cik buat nasi ayam..kebetulan adik mak cik yg nurse tu dtg umah.. so macam makan kenduri plak..licin nasi ayam nya..
Nasi Ayam.
5 Pot Beras (basuh dan toskan)
6Cawan Air biasa/rebusan Ayam(atau boleh guna air rebusan ayam sahaja)
Daun pandan
Bunga Lawang- Tumis
Kulit Kayu Manis_tumis
Bawang Marah/Bawang putih- Tumis
Halia- Tumis
Ayam (Bahan Perap)
Seekor ayam dipotong 8
Gula Merah+ Gula Putih
Sedikit Halia ditumbuk
Sedikit Sos tiram
Sos Cili
8 batang cili merah
2 ulas bawang putih
5 sudu makan cuka putih
6 sudu Gula Putih
Sedikit Garam
Tumis bahan untuk asi hingga kuning..masukkan beras dan gaul sebentar. kemudian masukkan dalam rice cooker dan satukan dgn air rebusan ayam dan daun pandan..biarkan masak.
untuk ayam perap dgn sume bahan seama sejam dan goreng.
untuk sos..kisar sume bahan dan mask atas api perlahan hingga cili dan semua bahan masak.
sedia untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment