Thursday, 31 May 2012
Carrot cake
Bahan:
2 cawan tepung serbaguna/tepungandum*
1 1/2 Sk baking powder*
1sk soda bikarbonat*
4biji telur
1 cawan minyak masak/ sayuran
21/2 cawan carrot parut
1/2 cawan kismis
1 cawan kacang walnut
1sk garam
11/2 Sk serbuk kayu manis*
11/2 cawan gula halus ( saya guna 3/4 cawan Aja)
Cream Cheese
250gm cream cheese
100gm mentega
4sb ising sugar(Ayak)
Satukan bahan yang ditanda* dan Ayak. Dalam mangkuk yang berasingan pukul telur dgn gula hingga kembang putih.
Masukkan tepung yang telah di Ayak td sambail digaul dgn menggunakan sudip.
Kemudian masukkan carrot yang telah di parut sapa abih.
Masukkan kacang walnu dan kismis sampa abih.akhir sekali masukkan minyak masak dan gaul sebati sebelum dimasukkan dalam loyang 8x8 inc yang telah disapu dgn butter dan dilapik dgn kertas minyak.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 1jam-1 jam 15min sampai masak..dgn suhu 170darjah( saya guna 160darjah selama 1jam 15minit) kalo api terlalu panas kek akan merekah.
Untuk cream cheese.
Masukkan craem cheese dalam pemutar..putar hingga gebu..kemudain masukkan mentega teruskan memutar dgn kelajuan tinggi, akhir sekali masukkan gula aising..putar hingga semuanya sebati...
Sapukan diatas kek yang telah disejukkan...untuk mendapatkan aisin Hang cantik masukkan dalam peti sejuk sekejap dan teruskan menghias dgn cream aising tersebut.
Labels:
kek
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment