Saturday 19 May 2012

Kueh Seri Muka..

Kali pertama bua kueh Ni...kena makan pakai sudu...lembik jadinya..buat x ikut sukatan, semalam teringin n makan so makcik pon buka Lah web cik Mat gebu...dan beberapa blog masakan yg lain...makcik Anik resepi sana sini nk buat kueh Ni..alhamdullillah jadi gak untuk kesekian dua kalinya mak cik buat... Ni resepi yg mak cik pakai: Untuk lapisan bawah 2 cawan beras pulut(x perlu rendam cuma basuh macam biasa) 1 1/2 cawan santan cair Sedikit garam Masukkan dalam rice cooker..masak macam masak nasi biasa sampai masak..lepas masak tuangkan dalam loyang yang telah dilapik dgn plastik( untuk senang keluarkan lepas masak Nnti) ..tekan tekan sikit sampai padat.. Untuk lapisan atas: 2cawan satan pekat 4bijik telur 3/4cawan tepung gandum 1/4cawan tepung kastard 3/4cawan tepung jagung Sedikit garam untuk melemakkan 1cawan gula 1cawan air daun pandan Sedikit pewarna hijau Campurkan santan dgn gula..kacau sampai gula larut, masukkan telur sebijik sebijik sambil di kacau, kemudian masukkan kesemua jenis tepung sambil dikacau..mak cik guna whisk untuk kacau semua bahan, kemudian masukkan air daun pandan,pewarna hijau dan garam, kacau sehingga semuanya sebati, masak sebentar atas api sampai keluar asap..then tutup api...tuang keatas pulut yang ditekan dalam loyang td..tutup dgn aluminium foil sebelum dikukus dalam periuk kukusan selama 30minit... Potong setelah sejuk...

No comments:

Post a Comment