Thursday, 31 May 2012

Kek karamel

Bahan a, 2sudu besar gula putih. Masukkan dalam loyang 8x8 dan letakkan atas api yang sederhana..jadikan gula hangus..bila dh nampak sedikit coklat..tutup api dan biarkan ia sejuk. Bahan b 1/2 tin susu cair 70gm gula halus 3biji kuning telur Satukan semua..kacau hingga sebati..jangan bagi berbuih...tapiskan dan tuang dalam la yang yg berisi gula hangus tadi yg telah sejuk. Bahan c 160 gm tepungbnaik sendiri 3bijikuning telur 70 gm gula halus 1sb overllete 45ml minyak 135 air biasa Pukul kuning sampai putih bersama gula dan overllete. Masukkan minyak gaul lagi.. Masukkan tepung berselang seli dgn ai hingga habis sambil dipukul... Letak ke tepi. bahan d, 6biji putih telur, 1sk cream of tartar 70gm gula halus. Pukul putih telur dgn kelajuan maximum. Masukkan cream of tartar sambil memutar dgn kelajuan tinggi masukkan pula gula...pukul hingga putih telur kembang putih macam kapas..bila terbalikkan mangkuk adunan tidak jatuh...masukkan bahan d ke dalam bahan c sambbil dikaup balik dgn senduk sampai abih..bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan letakkan warna ikutkesukaan...selangselikan setiap warna kedalaman loyang yg berisi bahan a dan B tadi hingga abih..masukkan dalam oven y telah dipanaskan ..bakar secara steam bake..iaitu loyang diletakkan dalam satu lg loyang yg berisi air dan bakar api atas bawah selama 60minit... Lepas masak biarkan seketika dalam oven yang dibuka sedikit pintunya..bila nmpk dh lekang..terbalikkan dalambekas yang dikehendaki...masukkan dalam peti sejuk dan sedia untuk dimakan ...kek ini enak dimakan dalam keadaan sejuk....

No comments:

Post a Comment